Průvodce technologiemi

Sítotisk

Popis technologie

Technologie sítotisku se nejvíce hodí k potisku reklamního zboží s hladkými a rovnými povrchy, jakými jsou například textil, papírové a igelitové tašky. Tiskne ale i na oblé předměty jako propagační hrnky, psací potřeby, lahve a další. Při tisku se používají přímé barvy – sítotisk tedy není vhodný pro plnobarevné obrázky s barevnými přechody (fotografie, apod.). Sítotisk zvládne tisknout motivy až 8 barvami. Speciálním postupem – tzv. separací – lze simulovat plnobarevný potisk.

Výrobní proces

Celý proces sítotisku začíná u kvalitně zpracovaných grafických podkladů. Ty se nejprve z počítače vytisknou na speciální fólii a připevní se na rám se síťovinou. Ta je pokryta emulzí, která působením světla ztuhne v místech mimo motiv na fólii. Síto se poté vypláchne proudem vody a barva jím nyní může procházet pouze v místě motivu. Pro každou tištěnou barvu se vyrábí samostatné síto. Dál se postup liší podle toho, na co se tiskne. Společné je to, že přes síto se stěrkou protlačí barva, která se vysuší a potisk je hotový.

Přednosti technologie

kvalitní a trvanlivý branding

prodyšnost potisku
jasné a stálé barvy

nízká cena u větších zakázek

Produkty

oblečení
textilní tašky
podsedáky
kartonové obaly

Ukázky

Sublimace

Popis technologie

Sublimační tisk patří mezi moderní technologie potisku textilních materiálů. Tato technologie se používá řadu let v textilním průmyslu především pro velkoobjemový potisk metrového textilu. S příchodem nových technologií, především digitálního tisku se začala využívat i pro malosériový tisk na kusový textil. Postupem pro technologie sublimačního tisku je nanášení barev do struktur vláken za vysokých teplot. Z tohoto důvodu není každý materiál vhodný pro sublimační tisk. Jedním z materiálu, který má výbornou tepelnou odolnost je Polyester. Je také jedním ze základních materiálů, který se používá pro sublimační tisk.

Výrobní proces

Sublimační tisk je aplikování sublimačního inkoustu na povrch předmětu použitím tepelného lisu při nastavení určité teploty, času a tlaku. Tato kombinace zapříčiní, že se inkoust z pevné formy přemění na plyn a umožní potisknout předmět trvalým, plně barevným obrazem. Barvy proniknou povrchem a výsledkem je kvalitní dlouho trvající potisk odolný proti poškrábání na rozdíl od jiných technik potisků, které tisknou pouze na povrch předmětů. Sublimační tisk je vždy prováděn na polyester, polymer nebo polymerem potažené předměty. Vysokou teplotou se barvivo v tuhém stavu přemění na plyn aniž by se stalo tekuté. Vysoká teplota zároveň otevře póry polymeru a umožní vstoupit plynu. Když se teplota sníží, póry se uzavřou a plyn opět ztuhne. Nyní se stává součástí polymeru. Z těchto důvodů nemůže být sublimace používána na materiálech jako je 100% bavlna. Přírodní vlákna a neupravené materiály nemají žádné “póry” k otevření.

Přednosti technologie

brilantní barvy

přenos fotografií na textil v plném rozlišení

obarvení materiálu do hloubky

odolnost proti oděru

velmi dobré stálosti barev

snadná údržba textilu

použití tisku na roli

nezávislost ceny na použitém počtu barev

kusová a malosériová výroba

Produkty

sportovní dresy

bannery a vlajky

klíčenky
narozeninové dresy a trika
podložky pod myš
šátky
polštářky
maturitní šerpy a stuhy
puzzle

Ukázky

DTF

Popis technologie

DTF je revoluční nová tisková technika, která otevírá nové možnosti ve srovnání s DTG, sítotiskem, sublimací nebo výrobou transferu pomocí bílého laserového toneru. Principem je digitální inkoustový tisk na speciální ColdPeel PET film, následný přetisk motivu bílým inkoustem, který pak slouží jako báze pro aplikaci práškového lepidla. Transfer lze oproti DTG aplikovat na jakýkoliv textil bez předúpravy (pretreatmentu), nejste omezeni 100% bavlnou, transfer lze přenést na téměř jakýkoliv textil či jiný rovný polyesterový povrch.

Výrobní proces

Připravený grafický design se zrcadlově vytiskne pomocí speciální tiskárny na DTF PET ColdPeel film formátu A3+, nejdříve CMYK poté přetisk bílou

barvou. Následně se aplikuje práškové lepidlo, které ulpí pouze tam, kde je bílý inkoust a na závěr se provádí tepelná fixace. Takto připravený arch se poté zažehluje pomocí tepelných lisů na finální produkt.

Přednosti technologie

fantastická elasticita
jemné rozlišení a věrné podání barev

fotorealistická kvalita

příjemný na omak

vysoká odolnost praní 

Produkty

oblečení
batohy
čepice
dresy
reklamní předměty

Ukázky

Scroll to Top